Itálie: Vlci likvidují producenty sýra. „Čekáme plán na omezení vlků, aby se pastevci zachránili před vyhynutím.“

  • 19. května 2025
  • 2 minuty čtení
  • 135
Ochrana vlků přináší nenahraditelné ztráty chovatelům a ničí lokální kulturní dědictví. „Kvůli vlkům v průběhu několika let z deseti producentů sýra Pecorino delle Balze Volterrane zůstal pouze jeden,“ říká provinční hejtman Pacini.

Pecorino delle Balze Volterrane je typický sýr získaný zpracováním syrového ovčího mléka za pomoci syřidla z květenství bodláku nebo pcháče. Provincie Pisa (Provincia di Pisa) leží v oblasti Toskánsko u Tyrrhenského moře.

„Vlk už není ohroženým druhem, ale pastevci a jejich sýry ano. Čísla to říkají jasně. Populace vlků vzrostla z 300 v 90. letech na více než 3300 v současnosti, jak zaznamenala agentura Ispra. Zatím počet ovcí, zejména mléčných ovcí chovaných ve volné přírodě, rychle klesá“ říká Pacini.“Neustálé útoky vlků za posledních 15 let snížily počet mléčných ovcí na polovinu, což ohrozilo produkci jedinečného sýra.“


„Z deseti chovatelů, kteří se ještě před několika lety věnovali produkci tohoto velmi specifického sladce chutnajícího sýra,“ píše Pacini „zbývá už jen jeden: rodina Cannasových z farmy Lischeto. Záblesk naděje přichází od Evropské unie, která se rozhodla snížit status vlka z „přísně chráněného“ na „chráněného“, čímž se otevírá možnost, aktivovat plány na omezení růstu vlčí populace.

„Snížení statusu ochrany vlka – říká hejtman Marco Pacini – je racionálním a uceleným rozhodnutím evropských a národních institucí, které reagují na konkrétní žádost o pomoc od zemědělců, kteří jsou likvidování predátory, a od celého dodavatelského řetězce mléčných výrobků, jenž je důležitým motorem našeho zemědělsko-potravinářského průmyslu a cestovního ruchu. V posledních letech jsme byli kvůli vlkům svědky mizení stovek stájí v mnoha venkovských oblastech spolu se zmizením tisíců ovcí.“

https://www.pisatoday.it/cronaca/piano-contenimento-lupi-coldiretti-pisa-maggio-2025.html

https://www.visittuscany.com/en/flavors/pecorino-delle-balze-volterrane-dop/

https://cia.it/protagonisti/giovanni-cannas/

https://pisanews.net/marco-pacini-coldiretti-a-la-pecora-nera-manca-un-nuovo-piano-faunistico-dobbiamo-confrontarci-al-piu-presto-con-la-regione/

https://www.agrilischeto.com/agricoltura-e-arte-contemporanea-lincontro-perfetto-a-volterra/